fbpx

Themabrochures

Succesvolle doorstart

Uw onderneming staat aan de rand van faillissement en u overweegt een doorstart. Hoe eerder u begint met de voorbereidingen hiervoor, hoe groter de kans van slagen. Snel handelen is cruciaal maar zolang het faillissement niet

Mijn werkgever is failliet

Al komt het vaak niet geheel onverwacht, het faillissement van uw werkgever komt toch hard aan. Een faillissement zorgt voor veel vragen en onzekerheid. Wat doet de curator? Wie betaalt het achterstallig loon? Heeft u recht op een …

Handelsnaam en merk

Handelsnaam en merk worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn er wel degelijk belangrijke verschillen. Zo biedt het merkenrecht een betere bescherming dan het handelsnaamrecht. Wat zijn precies de verschillen, aan welke eisen …

Aansprakelijkheid werkgever bij bedrijfsongevallen

Ook op de werkvloer zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Een werknemer komt met zijn hand klem te zitten in een machine, rijdt met een heftruck tegen iemand aan of ademt gevaarlijke stoffen in. Hoeveel u als werkgever ook

Aannemen personeel

Uw bedrijf zit flink in de lift en u denkt erover om personeel in dienst te nemen. Dat betekent dat u naast ondernemer ook werkgever wordt en dus de verantwoordelijkheid krijgt over uw personeel. Wat komt hier (juridisch) allemaal …

Bestuurdersaansprakelijkheid en faillissement

Een bv is zelf aansprakelijk voor de verplichtingen en schulden die zij aangaat. Onder bepaalde voorwaarden kan echter ook de bestuurder van de bv aansprakelijk zijn. Dit speelt vaak als de bv failliet gaat. Schuldeisers gaan dan …

Persoonlijk faillissement en schuldsanering

U kunt niet meer aan uw betalingsverplichtingen voldoen en overweegt een faillissement aan te vragen. Het kan ook zijn dat één van uw schuldeisers hiertoe een verzoek heeft ingediend bij de rechtbank. Een persoonlijk faillissement …

Bescherming technische innovaties

Met uw technische innovatie heeft u een gat in de markt gevonden. De ontwikkeling ervan heeft flink wat tijd gekost, maar commercieel succes ligt nu in het verschiet. Omdat de concurrent altijd meekijkt, wilt u uw technische …

BV beëindigen

Wanneer u als ondernemer uw bv wil beëindigen, dan zijn er meerdere manieren om dit te doen. De meest voorkomende zijn de ontbinding met vereffening (liquidatie), de turboliquidatie en het aanvragen van faillissement. Wat voor uw …

BV failliet

Het bedrijf dat u eigenhandig heeft opgebouwd, wordt failliet verklaard. De curator staat binnen een mum van tijd op de stoep en neemt het bedrijf van u over. Een onzekere tijd breekt aan. Wat gaat de curator doen en wat zijn uw …

Aandeelhoudersovereenkomst

Is een aandeelhoudersovereenkomst onmisbaar? Nee, maar het kan in de toekomst wel conflicten tussen aandeelhouders voorkomen. In een aandeelhoudersovereenkomst legt u afspraken vast met uw zakenpartners voor goede én slechte …

Eenmanszaak, vof of bv

Het is zover. U heeft uw ideeën voldoende uitgewerkt en bent klaar om als ondernemer de markt op te gaan. Dit begint met het kiezen van de juiste (rechts)vorm voor uw onderneming. Welke u kiest en wat de voor- en nadelen zijn, is …