fbpx

Kerst 2023: aanbestedingen vertraagd?

Ho ho ho, merry christmas. En.. vertraging van aanbestedingen. Op basis van TenderNed-data blijkt dat de afgelopen jaren 55% van de voorlopige gunningsbeslissingen te laat kwam. Zeker rondom vakanties worden gunningsbeslissingen vaak later bekend gemaakt.

Bent u in aanloop naar deze kerstvakantie wachtende op een gunningsbeslissing? Houd dan in het licht van de aankomende feestdagen rekening met een mogelijke verlenging.

Vertragingen: de cijfers

Deze zomer liet TenderNed weten: vertragingen zijn wijdverbreid. In 2018 t/m 2022 kwam in 55% van de gevallen de voorlopige gunningsbeslissing later dan gepland. In de jaren 2021 en 2022 lag dat cijfer zelfs hoger dan de jaren ervoor. De vertraging duurt soms ook lang; soms meer dan een maand te laat (in bijna 15% van de gevallen). Meer cijfers vind je op de nieuwspagina van TenderNed.

Inschrijvers de dupe

Iedereen heeft belang bij goed gemotiveerde gunningsbeslissingen, en dat kost soms nu eenmaal (extra) tijd. Toch ondervinden inschrijvers vaak echt nadeel van een verlenging. Onder andere kunnen inkoopprijzen tussentijds stijgen, of raken planningen in de war. Daarnaast houden inschrijvers vaak personeel vrij voor een eventuele gunning van de opdracht, ook tijdens vakanties.

De slechtste planner

Opvallend is dat vooral ministeries een slecht inschattingsvermogen hebben; in ruim 56% van de gevallen komt de gunning te laat. Aanbestedende waterschappen hebben gemiddeld hun zaken het beste op orde: daar was ‘slechts’ 41% vertraagd.

Lichtpuntje: rekening gehouden met de kerstvakantie?

Bovenstaande cijfers komen uit een reeks onderzoekjes van TenderNed. Over de aanstaande kerstvakantie werd er wel ook een klein lichtpuntje gerapporteerd: rond de kerstvakantie hanteren aanbestedende diensten een gemiddeld langere inschrijfduur. Ook is er (eindelijk) een dalende trend te zien van het aantal kluissluitingen tijdens de kerstvakantie.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over termijnen bij aanbestedingen? Neem dan gerust contact op met onze advocaat aanbestedingsrecht Anne Vokurka-Viruly of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ook interessant