fbpx
RGS herregistratie

Chirurg, of plastisch chirurg?

De chirurg die vooral als plastisch chirurg werkte, verliest zijn registratie. Facelifts, fillers en borstoperaties zijn geen gebruikelijke werkzaamheden voor een chirurg. Er is dan ook te weinig als “reguliere” chirurg gewerkt, voor een herregistratie.

Het RGS (de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten) besloot de registratie van een chirurg niet te verlengen. Van 2014-2019 had de arts maar 171 uur aan accreditatiepunten gehaald, terwijl er 200 uren nodig waren. De optie die dan nog rest, is herregistreren met 30 maanden. Daarvoor moet je echter genoeg uren binnen je specialisatie hebben gewerkt. Dat laatste werd getoetst.

Aan welke eisen toetst de rechter?

Plastische chirurgie is een apart specialisme, met een eigen titel. Nu de arts een herregistratie als chirurg (niet: plastisch chirurg) wenste, moest getoetst worden aan de eisen voor een chirurg. Concreter moest gekeken worden of de werkzaamheden die concreet verricht waren, kwalificeerden als “voor een chirurg gebruikelijke werkzaamheden”.

Wat geldt als gebruikelijke werkzaamheden?

Wat de gebruikelijke werkzaamheden zijn, volgt uit besluiten van het College Geneeskundige Specialismen (CGS). Voor de chirurg is dat het Besluit heelkunde. Voor de plastisch chirurg is dat het Besluit plastische chirurgie.

En, waren het gebruikelijke werkzaamheden?

Nee. Kort samengevat behandelt een chirurg afwijkingen en aandoeningen die doorgaans een operatie vergen. Bij plastische chirurgie speelt ‘weefselverplaatsing’ een centrale rol. Het lijstje handelingen dat de arts voornamelijk uitvoerde (facelifts, fillers, borstoperaties, etc.) behoort volgens de registratiecommissie bij plastische chirurgie. De Raad van State geeft de registratiecommissie daarin gelijk.

Overigens voldeed het uitvoeren van jongensbesnijdenissen (in Duitsland) wel aan de eis van gebruikelijke werkzaamheden voor een chirurg. Dat waren echter, met zes uur per week, te weinig uren.

Op de website van de rechtspraak lees je de volledige uitspraak.

Bent u arts en levert uw herregistratie gedoe op? Neem dan gerust contact op met onze advocaat gezondheidsrecht Anne Vokurka-Viruly of vul ons contactformulier, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ook interessant