Beëindiging informatieregeling in het belang van minderjarige kinderen
Uit de wet volgt dat de met gezag belaste ouder verplicht is de andere ouder te informeren over belangrijke ontwikkelingen van hun minderjarige kind. Daarvan mag niet zomaar worden afgeweken. In deze zaak doet het Hof Arnhem-Leeuwarden dat wel: de gezaghebbende vader hoeft de moeder niet meer te informeren. Dit is voor het welzijn van hun minderjarige kinderen noodzakelijk.
De ouders zijn uit elkaar en hebben samen twee minderjarige kinderen. Zij wonen bij hun vader. Hij heeft het eenhoofdig het gezag over de kinderen, die in 2016 voor het laatst contact hebben gehad met hun moeder. Het contact is verbroken, omdat het voor hen niet veilig bij haar was.
Lees hieronder verder
Omgangsregeling
De moeder wil graag herstel van de omgang met de kinderen. Met dat doel blijft ze procederen. Tot twee keer toe vraagt ze de rechtbank om een omgangsregeling vast te stellen. Beide keren wordt dit verzoek afgewezen. Wel is afgesproken dat de vader de moeder eens in de twee maanden een e-mail stuurt met informatie over de kinderen, met recente foto’s.
Stopzetten informatieregeling
Hierna heeft de moeder opnieuw bij de Rechtbank Midden-Nederland verzocht om een omgangsregeling. Ook dat verzoek is afgewezen. In deze procedure heeft de vader de rechtbank gevraagd om de informatieregeling aan de moeder stop te zetten. De kinderen willen niet meer dat hij haar over hen informeert. Ze krijgen daar spanning van en worden er onrustig door, zo hebben ze heel duidelijk verklaard. De rechtbank heeft dit verzoek van vader toegewezen: de vader hoeft de moeder niet meer te informeren over de kinderen.
Hoger beroep
Tegen dat oordeel van de rechtbank heeft de moeder hoger beroep ingesteld bij het Hof Arnhem-Leeuwarden. Zij is het niet eens met de beëindiging van de informatieregeling. Volgens haar worden de kinderen beïnvloed door de mensen met wie zij dagelijks omgaan. Zij mist de kinderen heel erg en het wordt haar onmogelijk gemaakt aansluiting te houden bij haar kinderen voor het geval die in de toekomst wel weer contact met haar willen.
Belang van het kind
Volgens de wet moet de met het gezag belaste ouder de andere ouder op de hoogte houden over de belangrijke ontwikkelingen in het leven van hun kind. Hiervan kan worden afgeweken als het belang van het kind dit vereist. Volgens het hof is van dat laatste sprake. De kinderen ervaren forse spanningen door wat er in het verleden is gebeurd bij en met hun moeder. Ook de juridische procedures geven veel stress. De kinderen hebben allebei duidelijk gemaakt dat zij ‘pertinent niet’ willen dat informatie over hen met hun moeder wordt gedeeld.
Het hof vindt dat zij gezien hun leeftijd (14 en 16 jaar) in staat zijn hun mening weloverwogen en gemotiveerd kenbaar te maken en hecht daar dan ook veel waarde aan. Sinds hun vader, na de uitspraak van de rechtbank, geen informatie meer deelt met de moeder, voelen de kinderen zich vrijer, ook in het contact met hem. In het verleden wilden zij geen informatie met hem delen en ook niet dat hij foto’s van hen nam, uit angst dat die informatie met hun moeder zou worden gedeeld. Om deze redenen vindt ook het hof dat het op dit moment beter is voor de kinderen als er geen informatieregeling is. Dat geeft hen de rust die zij nodig hebben om te herstellen van wat ze hebben meegemaakt.
Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden | jurisprudentie | ECLI:NL:GHARL:2024:6964 200.342.087 | 13-11-2024
Wilt u meer informatie over familie- en jeugdrecht of heeft u een vraag over het onderwerp van dit artikel, neemt u dan contact op met Annemarie Braun. Ook kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.