
Nieuwe wet leidt tot voorrang kinderalimentatie in faillissement
Op 1 juli 2025 treedt een wet in werking waarmee een kinderalimentatieschuld in faillissement voorrang krijgt op andere schulden. Dit moet leiden tot meer financiële middelen voor de verzorging en opvoeding van kinderen en problematische situaties voor kinderen voorkomen.
De wet, genaamd de Wet preferente status kinderalimentatieschuld, werd in 2023 als wetsvoorstel bekend gemaakt. De Eerste Kamer ging er op 19 november 2024 mee akkoord. De wet wijzigt Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek.
Lees hieronder verder
Concurrent wordt preferent
De wet is van belang in de situatie dat een ouder die kinderalimentatie moet betalen failliet gaat. Op dit moment is het nog zo dat een kinderalimentatieschuld in een faillissement de status van concurrente schuld heeft. Dat betekent dat de schuld op gelijke voet staat met andere concurrente schulden. Andere schulden met een hogere rang, zoals belastingschulden, gaan daardoor voor op de kinderalimentatieschuld. Hoe groter de schuldenlast, des te minder geld er overblijft om de kinderalimentatie(schuld) te betalen. De kinderen worden hiervan uiteindelijk de dupe.
Met de wet krijgt een kinderalimentatieschuld met ingang van 1 juli 2025 een ‘preferente’ status in een faillissement. Als er meerdere schuldeisers zijn bij de alimentatieplichtige ouder, krijgt de kinderalimentatie voorrang op die andere schuldeisers. Het idee is dat deze voorrang tot meer inbare kinderalimentatie leidt.
Alleenstaand
Uit CBS-onderzoek uit 2020 blijkt dat alleenstaande ouders relatief vaak voorkomen binnen de groep huishoudens met geregistreerde problematische schulden. De nieuwe wet zou die situatie moeten verbeteren. Deze moet er voor zorgen dat er voor alimentatiegerechtigden meer en sneller financiële middelen binnenkomen. De alimentatieplichtige ouder zal door de wet minder lang worden geconfronteerd met extra kosten die gepaard gaan met de inning van kinderalimentatie. Dit komt doordat de achterstallige kinderalimentatie in minder tijd kan worden geïnd. Al met al zal dit moeten leiden tot minder problematische situaties voor kinderen.
Deze wet geldt overigens niet alleen voor kinderalimentatie maar ook voor de bijdrage in het levensonderhoud en studie voor jong-meerderjarige kinderen tussen 18 en 21 jaar.
Wet preferente status kinderalimentatieschuld
Bron: wetsvoorstel | https://www.eerstekamer.nl/behandeling/20241203/publicatie_wet/document3/f=/vmiuck3pryzh.pdf | 02-12-2024
Wilt u meer informatie over familie- en jeugdrecht of heeft u een vraag over het onderwerp van dit artikel, neemt u dan contact op met Augusta van Haga. Ook kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.