fbpx
Rechtbank verplicht kinderen tot omgang met vader

Rechtbank verplicht kinderen tegen hun wil tot omgang met vader 

Een man en een vrouw met twee minderjarige kinderen (14 en 16 jaar) gaan uit elkaar. De kinderen wonen bij de moeder en hebben een zeer beperkte omgangsregeling met de vader voor een paar uur in het weekend. De kinderen willen helemaal geen omgang meer met hun vader, maar de rechtbank Midden-Nederland verplicht ze daar wel toe.

Volgens de rechtbank is er geen objectieve belemmering voor contact tussen de kinderen en hun vader. Na de scheiding zijn de twee jongens in een loyaliteitsconflict gekomen. Hun moeder is in die periode heel boos op de vader geweest, vanwege zijn nieuwe relatie. Een ruzie over de verkoop van het ouderlijk huis heeft dit verergerd.

De relatie tussen de vader en de jongens was tot de scheiding goed, stelt de rechtbank vast. Van onveilig en manipulatief gedrag door de man, zoals de moeder stelt, is volgens de rechtbank op basis van gesprekken met de kinderen geen sprake. Het lijkt er dan ook op dat de kinderen van hun moeder onvoldoende emotionele toestemming krijgen om op een normale manier met hun vader om te gaan.   

Dilemma

Omdat er geen belemmering is voor contact met de vader moet de rechtbank bepalen of een verplichte zorgregeling in het belang van de kinderen is. Dat is een lastig dilemma. Aan de ene kant is de rechtbank volgens vaste rechtspraak verplicht te zorgen voor passende omgangsmaatregelen tussen een kind en diens beide ouders. Aan de andere kant is het de vraag of het in het belang van de betrokken kinderen is ze te dwingen omgang te hebben met een ouder die ze niet willen zien. Zeker gezien de leeftijd van deze kinderen is het belangrijk om te luisteren naar wat zij wel of niet willen.

Verplichte omgangsregeling

De rechtbank stelt na afweging van de belangen een opbouwende omgangsregeling vast die moet leiden tot intensiever contact tussen de kinderen en de vader. Het contact met hem is belangrijk voor de kinderen en hun ontwikkeling, aldus de rechtbank. Zij moeten met hem een band opbouwen en zijn daartoe nu niet in staat, doordat hun moeder dit emotioneel niet toestaat. Een verplichte omgangsregeling helpt de jongens, omdat dit door het verplichtende karakter minder zal voelen als een keuze tegen hun moeder.

Daarnaast is het de vraag of de kinderen – als ze over een paar jaar meerderjarig zijn – vanwege de moeilijke loyaliteitspositie wel zelf de keuze kunnen maken om contact te hebben met hun vader. Ook om die reden vindt de rechtbank het belangrijk om met de verplichte omgang te zorgen voor een eerste stap in contactherstel. Daar zal binnenkort dan ook langzaam mee worden begonnen. In een brief aan de kinderen legt de rechtbank dit uitgebreid uit. Komt de moeder de regeling niet na, dan moet zij een dwangsom betalen.

Uitspraak Rechtbank Midden-Nederland jurisprudentie | ECLI:NL:RBMNE:2024:3022 C/16/549367 / FO RK 22-1413 | 15-04-2024

Wilt u meer informatie over familie- en jeugdrecht of heeft u een vraag over het onderwerp van dit artikel, neemt u dan contact op met Francesco van der Linden. Ook kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ook interessant