fbpx
Vader krijgt geen gezag wegens diskwalificatie moeder

Vader krijgt geen gezag over minderjarig kind wegens diskwalificatie moeder

Een gescheiden stel heeft samen een minderjarig kind. De moeder heeft het gezag over het kind. De vader vraagt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden om samen met de moeder het gezag te krijgen. De rechtbank wees dit verzoek eerder af.

Op basis van de wet mag een verzoek als dat van deze vader worden afgewezen als er een risico is dat het kind klem of verloren raakt tussen de ouders en niet te verwachten is dat hier op korte termijn verbetering in komt of als afwijzing anderszins in het belang van het kind noodzakelijk is.
De ouders discussiëren in deze zaak of hier sprake van is.


Respectvol gedrag

De vader erkent dat de communicatie met de moeder niet altijd vlekkeloos verloopt, maar dat zij belangrijke zaken goed kunnen bespreken. Hij laat berichten zien waaruit dat blijkt. In het dossier zitten echter ook berichten waarmee hij de moeder in niet mis te verstane bewoordingen diskwalificeert, zoals ‘allereerst draait mn maag om en word serieus misselijk als ik je naam al zie staan’ en ‘van mij mag je met je aanhang onder de trein komen’. De vader begrijpt daarnaast niet dat hij bepaalde kwesties niet met zijn kind moet bespreken. Tijdens de zitting uit hij ook allerlei beschuldigingen naar de moeder. Volgens haar ziet de man niet in wat positief en respectvol gedrag is.

Verbeteringstraject

De Raad voor de Kinderbescherming adviseert het gerechtshof de vader niet met het gezag te belasten. Volgens de Raad zit het kind klem tussen de ouders. Dit komt door de beschuldigende manier waarop de vader over de moeder blijft spreken. Dat is schadelijk voor het kind; het zit tussen de ouders in. De Raad ziet ook geen heil in een verbeteringstraject.

Schadelijk voor het kind

Het gerechtshof oordeelt dat de communicatie van de vader schadelijk is voor het kind en dat niet te verwachten is dat dit op korte termijn anders zal zijn. Dat de man soms ook op een normale manier communiceert, maakt dat niet anders. Zijn gedrag is schadelijk voor het kind. Een verbeteringstraject heeft pas kans van slagen als de vader bereid is te stoppen met het diskwalificeren van de moeder. Daar is geen uitzicht op. Het gerechtshof bepaalt dat de vader het gezag niet krijgt.

Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden | jurisprudentie | ECLI:NL:GHARL:2024:998 | 12-02-2024

Wilt u meer informatie over familie- en jeugdrecht of heeft u een vraag over het onderwerp van dit artikel, neemt u dan contact op met Annemarie Braun. Ook kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ook interessant