Geen vervangende toestemming voor wijziging naar dubbele geslachtsnaam kind
Een kind draagt de geslachtsnaam van de vader. De moeder wil dat het kind ook haar geslachtsnaam krijgt. De man weigert dat. De rechter kan echter geen vervangende toestemming verlenen voor de dubbele geslachtsnaam.
Een stel, dat niet getrouwd was, heeft een kind dat geboren is in 2021. De vader heeft het kind erkend, beide ouders oefenen het gezag uit. Het stel is inmiddels uit elkaar en vraagt de rechtbank Gelderland om een uitgebreide zorgregeling. Daarin staat onder andere waar het kind mag zijn tijdens week- en weekenddagen, feestdagen, vakanties, vader- en moederdagen en verjaardagen van de ouders.
Lees hieronder verder
Volgorde
Het kind draagt nu de geslachtsnaam van de vader, maar de moeder wil dat haar geslachtsnaam daaraan wordt toegevoegd – eerst háár geslachtsnaam, maar als de rechter daar niet in meegaat, dan is de omgekeerde volgorde ook goed. De man weigert die wijziging van de geslachtsnaam van het kind. Bij de geboorte is nadrukkelijk gekozen voor zijn geslachtsnaam. De vrouw vraagt de rechter om vervangende toestemming om dit te kunnen wijzigen. Met de dubbele geslachtsnaam wil zij tot uiting brengen dat zij en haar ex-partner beiden de ouders van het kind zijn. Ook maakt een dubbele geslachtsnaam reizen met het kind makkelijker.
Wettelijke regeling
Bij de geboorte van het kind was het nog niet mogelijk een dubbele geslachtsnaam te geven. Dit kan sinds 1 januari 2024. Met de nieuwe wettelijke regeling is het sinds die datum voor de duur van één jaar mogelijk dat kinderen van dezelfde ouders, geboren op of na 1 januari 2016, de geslachtsnaam van beide ouders krijgen. De volgorde mogen zij zelf bepalen.
Geen vervangende toestemming
De moeder doet een beroep op die regeling. Daarvoor moet zij zich wenden tot de ambtenaar van de burgerlijke stand. Maar, zegt de rechter: het is dan nodig dat beide ouders instemmen met de wijziging van de geslachtsnaam van hun kind. Als een van de ouders niet instemt, kan er geen wijziging plaatsvinden. Nu de vader geen toestemming geeft voor de wijziging van de geslachtsnaam van het kind, is die wijziging niet mogelijk. De rechtbank kan geen vervangende toestemming verlenen, omdat daarvoor een wettelijke basis ontbreekt. De rechtbank wijst het verzoek van de moeder af. Het kind behoudt één geslachtsnaam: alleen die van de vader.
Uitspraak Rechtbank Gelderland | jurisprudentie | ECLI:NL:RBGEL:2024:1587 | 11-03-2024
Wilt u meer informatie over personen- en familierecht of heeft u een vraag over het onderwerp van dit artikel, neemt u dan contact op met Annemarie Braun. Ook kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.