fbpx

Liegende ex-partner betaalt prijs in procedure over zorgregeling kind

Een echtscheiding leidt helaas soms tot conflicten over de kinderen. Hoe moet de zorg over hen worden gedeeld? Het wordt extra ingewikkeld als een nieuwe partner zich ermee gaat bemoeien. Wie tegen de rechter liegt, betaalt daarvoor een hoge prijs.

Na hun scheiding ontstaat er tussen een man en een vrouw een conflict over hun minderjarige dochter: bij wie mag zij wonen? In deze zaak verzocht de Rechtbank Noord-Holland de Raad voor de Kinderbescherming haar te adviseren over de zorgregeling voor de dochter.

Zorgregeling

De Raad voor de Kinderbescherming verzocht de ondertoezichtstelling van de dochter, die door de rechtbank werd uitgesproken. De Raad adviseerde voorts de dochter voorlopig aan de vader toe te vertrouwen en een zorgregeling vast te stellen, waarbij de dochter de ene week 5 nachten en de andere week 3 nachten bij moeder verblijft.

De vrouw heeft moeite met deze door de Raad geadviseerde regeling. Volgens haar is het kind niet graag bij haar vader. Hij zou haar in het verleden hebben geslagen en niet naar paardrijles hebben willen brengen. De man werkt nu niet, maar als hij aan de slag gaat heeft hij geen tijd meer voor zijn zorgtaken. De vrouw heeft haar werktijden juist zo kunnen indelen dat zij er wel voor het kind kan zijn. Zij vindt dat haar dochter aan haar moet worden toevertrouwd en dat de hoofdverblijfplaats bij haar moet worden vastgesteld.

Gelijkwaardige zorgverdeling

Dat wil de man niet. Hij vindt dat de nieuwe partner van de vrouw zich te veel bemoeit met de echtscheidingsprocedure en met de procedure over de ondertoezichtstelling. Het is helemaal niet zeker dat hij binnenkort weer gaat werken en daardoor minder voor zijn dochter kan zorgen. Hij wil een gelijkwaardige zorgverdeling.

Niet naar waarheid

De rechtbank beslist dat de dochter voorlopig aan de man wordt toevertrouwd. Belangrijkste reden: er is onvoldoende zicht op wat de aanwezigheid van de partner van de vrouw betekent voor de opvoedsituatie van het kind als zij bij haar moeder woont. De vrouw heeft de rechtbank, mogelijk onder invloed van of samen met haar partner, niet volledig en naar waarheid geïnformeerd. Zij heeft een e-mail van de kindertherapeut aangepast, zo geeft zij toe op de zitting. Zij heeft ook e-mails van haar ex-man vervalst, waarin staat dat hij haar en haar partner heeft bedreigd, althans daar gaat de rechtbank van uit.

Dat komt haar duur te staan. De rechtbank oordeelt dat dit gedrag van de vrouw zeer zorgwekkend is en niet in het belang van de dochter, die zich al in een loyaliteitsconflict bevindt. De dochter wordt niet alleen aan de vader toevertrouwd; de man mag ook in de echtelijke woning blijven. De rechtbank beslist tot een zorgregeling waarbij de dochter evenveel tijd bij haar vader als moeder doorbrengt, zoals ook door de vader is verzocht.

Uitspraak Rechtbank Noord-Holland | jurisprudentie | ECLI:NL:RBNHO:2023:6724 C/15/331878 / FA RK 22-4280 | 16-07-2023

Wilt u meer informatie over familie- en jeugdrecht of heeft u een vraag over het onderwerp van dit artikel, neemt u dan contact op met Annemarie Braun. Ook kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ook interessant