
Zwangere moeder heeft geen noodzaak te verhuizen met minderjarige dochter
Een gescheiden stel heeft een minderjarige dochter. De moeder wil graag verhuizen naar de woonplaats van haar nieuwe partner en heeft daarvoor van de rechter vervangende toestemming nodig. Die krijgt ze niet.
De man en vrouw wonen in dezelfde plaats, hebben samen het gezag over hun dochter en er is een zorg- en contactregeling. De moeder heeft een nieuwe partner, van wie ze in verwachting is. De vader en de dochter hebben geen contact meer sinds de moeder een nieuwe partner heeft. De moeder wil graag met haar dochter verhuizen naar de woonplaats van die nieuwe partner, op twee uur reistijd (enkele reis). Ze heeft de rechtbank Overijssel zonder succes verzocht om vervangende toestemming om dat te kunnen doen. Daarom vraagt ze nu aan het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden om een oordeel.
Lees hieronder verder
Belangenafweging
Op basis van de wet moet de rechter bij een dergelijk verzoek een beslissing nemen in het belang van het kind. Uit vaste rechtspraak volgt dat daarbij alle omstandigheden van een situatie moeten worden bekeken. Er zijn negen zogenaamde verhuiscriteria tot stand gekomen waaraan verhuisverzoeken worden getoetst. In de jurisprudentie zijn de zogenaamde verhuiscriteria uitgewerkt. De rechter zal onder meer moeten beoordelen of er een noodzaak bestaat om te verhuizen, hoe de communicatie tussen ouders verloopt, of de verhuizing goed is voorbereid en doordacht, maar ook wat de gevolgen zijn voor de relatie tussen het kind en de achterblijvende ouder. Heeft de verhuizende ouder hiervoor voldoende oog en wat is er aangeboden ter compensatie. Uiteraard is het belang van het kind zwaarwegend, evenwel het kan dat andere belangen zwaarder wegen dan enkel het belang van het kind.
Noodzaak
Op basis van alle betrokken belangen wijst het gerechtshof het verzoek van de moeder in deze zaak af. Allereerst omdat de moeder geen noodzaak heeft te verhuizen. Dat zij in verwachting is en binnen een maand een baby verwacht, maakt van de wens van de moeder volgens het hof geen noodzaak. Het gerechtshof vindt dat de moeder vaker beslissingen heeft genomen zonder rekening te houden met de gevolgen voor haar dochter, de vader en hun verstandhouding.
Zo heeft ze haar dochter een dag laten meelopen op een middelbare school in de woonplaats waar ze naartoe zou willen verhuizen en is ze zwanger geworden zonder dat ze wist of haar dochter met haar zou kunnen verhuizen. Haar plannen lijken onvoldoende doordacht, aldus het hof. Het staat moeder vrij om haar eigen keuzes te maken, maar moeder moet zich realiseren dat deze keuzes niet niet bepalen wat de consequenties van die keuzes zijn.
Uit de procedure blijkt niet dat de nieuwe partner van moeder niet naar haar kan verhuizen. Moeder heeft ook niet kunnen aantonen dat zij in haar nieuwe woonplaats werk kan vinden en woning. Moeder heeft andere minder ingrijpende alternatieven onvoldoende onderzocht. Ook heeft moeder onvoldoende uitgewerkt op de welke wijze vader wordt gecompenseerd en op welke wijze de band tussen kind en vader wordt behouden.
Geen contact
Verder maakt het gerechtshof zich zorgen over het feit dat de dochter al een tijdje geen contact meer heeft met haar vader. Volgens het hof heeft de dochter een loyaliteitsconflict. Het belang op contactherstel weegt naar het oordeel van het hof zwaarder dan het belang van de moeder om met haar dochter te verhuizen. De verhuizing zou leiden tot een aanpassing van de zorgregeling, een beperking van het contact tussen de vader en zijn dochter en stuiten op praktische problemen. Omdat de noodzaak tot verhuizen bij de moeder ontbreekt, wil het gerechtshof gezien al deze belangen de toestemming niet geven. Het hof dringt er bij de moeder en dochter in de uitspraak op aan het contact met de vader te herstellen.
Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden | jurisprudentie | ECLI:NL:GHARL:2025:2365 200.346.297 | 16-04-2025
Wilt u meer informatie over familie- en jeugdrecht of heeft u een vraag over het onderwerp van dit artikel, neemt u dan contact op met Hilde Dreesmann-Bruijntjes. Ook kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.