fbpx

Loonstop voor zieke werknemer is niet terecht

De bedrijfsarts adviseert dat een zieke werknemer regelmatig koffie moet drinken met haar baas. De werkgever nodigt de werknemer daarvoor ’s avonds uit. Als de vrouw dat vanwege haar ziekte weigert, zet de werkgever haar salaris stop. Onterecht, oordeelt de kantonrechter.

Een vrouw werkt als schoonmaakmedewerkster. Op een gegeven moment meldt zij zich ziek. De bedrijfsarts oordeelt dat de werkneemster niet kan werken en adviseert de werkgever haar wekelijks uit te nodigen voor een ‘koffiedrinkmoment’. Dit geeft de vrouw afleiding en zo houdt ze contact met de werkvloer.

Werkgever wil ’s avonds afspreken

Na enkele koffiemomenten wil de werkgever alleen nog om 18.30 uur met de werknemer afspreken. Eerder is praktisch onhaalbaar, volgens de werkgever, omdat hij de schoonmaakdiensten van de werkneemster heeft overgenomen. De vrouw vindt dat te laat. Haar normale werktijden zijn tot 17.30 uur en vanwege haar ziekte is zij ’s avonds te moe is om naar de werkgever te reizen. Als de werkneemster niet op de afspraak verschijnt, zet de werkgever het salaris van de werkneemster stop. Zij vecht dit bij de Rechtbank Rotterdam aan.

Wanneer mag een werkgever een loonstop toepassen?

In de wet staat in welke gevallen een werkgever een loonstop mag toepassen als een werknemer arbeidsongeschikt is. Uitgangspunt is dat een werknemer recht heeft op doorbetaling van het loon tijdens ziekte. Dat geldt niet als hij in die periode zonder deugdelijke grond niet meewerkt aan door de bedrijfsarts gegeven redelijke voorschriften, die erop gericht zijn om de werknemer in staat te stellen passende arbeid te verrichten.

Belangen van partijen

De schoonmaakster heeft niet geweigerd om naar koffiemomenten te komen. Wel heeft zij geweigerd om (pas) om 18:30 uur af te spreken. Volgens de kantonrechter moet het inplannen van dergelijke koffiemomenten in onderling overleg plaatsvinden. Beiden moeten dan rekening houden met elkaars gerechtvaardigde belangen. Het is redelijk dat koffiemomenten worden gehouden tijdens de gewone werktijden van de schoonmaakster. Zij werkte steeds overdag. Door haar ziekte is een reis in de vroege avond naar het kantoor van de werkgever ook te belastend voor haar. Daarom is 18.30 uur te laat, oordeelt de kantonrechter.

De werkgever had naar andere oplossingen moeten zoeken

De werkgever heeft zich niet bepaald constructief opgesteld, omdat hij niet naar (creatieve) oplossingen heeft gezocht. De werkgever had kunnen onderzoeken of een vervanger het werk kon doen of een digitaal koffiemoment kunnen inplannen. Omdat de schoonmaakster in redelijkheid mocht weigeren om ’s avonds met haar baas af te spreken, is de loonstop onterecht toegepast. De werkgever moet het salaris daarom alsnog betalen. Omdat het salaris te laat is betaald, komt daar nog een verhoging van 15% bovenop.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem contact op met Irene Lansen of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Uitspraak Rechtbank (Bron: Rechtbank Rotterdam | jurisprudentie | ECLI:NL:RBROT:2023:3454 10337754 | 19-04-2023)

Ook interessant