fbpx
Ontslag op staande voet seksueel getinte opmerkingen

Ontslag op staande voet na seksueel getinte opmerkingen

Ontslag op staande voet volgt niet alleen op ‘zware’ overtredingen, zoals diefstal. Ook een paar seksueel getinte opmerkingen kunnen een direct einde van het dienstverband betekenen.

Dat merkte een jongeman, die als vulploegmedewerker bij een supermarkt werkt. Tijdens een pauze noemt hij een vrouwelijke collega ‘katje’ (straattaal voor ‘sletje’), en als zij een milkshake drinkt wordt zij aangespoord om te ‘zuigen, likken, slikken’ en meer van dat fraais. De vrouw vraagt of hij daarmee wil stoppen. Van het incident is een geluidsopname (van ruim zes minuten) gemaakt door een andere collega.

Seksueel grensoverschrijdend

De werkgever vindt de opmerkingen seksueel grensoverschrijdend. De jongeman wordt geschorst en enkele dagen later op staande voet ontslagen. Hij wordt opgenomen in het interne waarschuwingsregister van de supermarktketen: de komende acht jaar kan hij niet meer bij een filiaal werken en hij krijgt een winkelverbod voor alle filialen. Hij vecht het ontslag en deze maatregelen aan bij de Rechtbank Rotterdam.

Veiligheid op de werkvloer

Een werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Wanneer een werknemer zich grensoverschrijdend gedraagt tegenover collega’s waardoor zij zich onveilig voelen, vereist goed werkgeverschap direct ingrijpen. Wat er in de kantine is gezegd, blijkt overduidelijk uit de geluidsopname. De geluidsopname ging gepaard met aanhoudend gekreun, gelach en zoengeluiden en dat alles had een seksuele lading. Dat het in de winkel gebruikelijk was om elkaar aan te spreken met ‘katje’, zoals de man stelt, onderbouwt hij onvoldoende. Los daarvan: dit doet niet af aan de seksuele lading van de opmerkingen. Dat die lading niet de bedoeling was, doet niet ter zake: de vrouwelijke collega was er niet van gediend, en dat telt.

Wettelijke eisen

Een werkgever, die vermoedt dat er een dringende reden is voor ontslag, mag eerst onderzoek doen om te beoordelen of dit vermoeden klopt. Deze werkgever handelde voortvarend genoeg door het doen van onderzoek gedurende een paar dagen en ook zorgvuldig, wat bij grensoverschrijdend gedrag belangrijk is. Snel na dit onderzoek is de man op staande voet ontslagen, waarbij deze ook te horen kreeg wat de dringende reden daarvoor was. Vervolgens is het ontslag op staande voet en de toelichting aan hem schriftelijke bevestigd. Volgens de rechter is door de werkgever voldaan aan de geldende formaliteiten.

Ontslag op staande voet

De uitlatingen van de jongeman zijn naar het oordeel van de kantonrechter dusdanig grensoverschrijdend dat dit een dringende reden voor een ontslag op staande voet oplevert. In het bedrijfsreglement van de werkgever is ook opgenomen dat geen enkele vorm van seksuele intimidatie acceptabel is. Deze jongeman heeft zich niet als een goed werknemer gedragen, wat heeft geleid tot een ernstige inbreuk op het vertrouwen dat de werkgever in hem moest kunnen stellen. Het gegeven ontslag op staande voet houdt daarom stand, zo oordeelt de kantonrechter. De vordering van de werknemer worden afgewezen.

Winkelverbod

Ook de inschrijving in het interne waarschuwingsregister en het winkelverbod blijven in stand. Deze maatregelen waren ook in het bedrijfsreglement van werkgever opgenomen en komen de kantonrechter niet buitenproportioneel voor. De gevolgen voor de man zijn niet bijzonder groot: hij is al aan de slag bij een supermarkt van een andere keten en kan ook elders zijn boodschappen doen.

Bron: uitspraak Rechtbank Rotterdam, jurisprudentie | ECLI:NL:RBROT:2023:11555 10661491 VZ VERZ 23-8153 | 13-11-2023

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem contact op met Frederike Werts. Ook kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ook interessant