fbpx
Zonder advies bedrijfsarts geen ontslag

Zonder advies bedrijfsarts geen ontslag op staande voet

Een werkgever vertrouwde de ziekmelding van een werknemer niet. Als deze tijdens zijn ziekte een concert bezoekt, vliegt hij eruit. Zonder onderzoek door de bedrijfsarts, en dat accepteert de kantonrechter niet.

Een man werkt als stellingmonteur. Als hij er net een jaar werkt, meldt hij zich ziek met burn-out klachten. Kort na zijn ziekmelding bezoekt hij een concert. Als zijn werkgever dat hoort, wordt hij op staande voet ontslagen. Volgens de werkgever heeft de monteur geweigerd zijn werkzaamheden te hervatten, terwijl hij daartoe wel in staat was. Bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant vecht de monteur zijn ontslag aan.

Twijfel over ziekmelding

De werkgever stelt dat hij al vanaf het eerste moment twijfelde aan de ziekmelding, maar even heeft afgewacht om de monteur tot rust te laten komen. Dat hij met zijn burn-out klachten een concert bezocht, was voor de werkgever de druppel. De monteur stelt dat hij geen werk heeft geweigerd en dat het ontslag daarom niet rechtsgeldig is.

Dringende reden

Een ontslag op staande voet is een uiterste middel om een arbeidsovereenkomst te beëindigen vanwege de grote (financiële) gevolgen voor de werknemer. Zo’n ontslag is daarom alleen geldig als de werkgever daarvoor een dringende reden heeft. Bij de beoordeling daarvan moet de kantonrechter alle omstandigheden van het geval in aanmerking nemen, dus ook de duur van het dienstverband, de persoonlijke omstandigheden van de werknemer en de gevolgen van het ontslag voor hem. In deze zaak oordeelt de kantonrechter: er was geen dringende reden.

Advies bedrijfsarts

Een bedrijfsarts is de enige, die kan en mag beoordelen of een werknemer arbeidsongeschikt is of niet, en daarmee of de ziekmelding terecht is. Een bedrijfsarts moet de werknemer zelf hebben gesproken. Dan kan de bedrijfsarts zich een compleet beeld vormen over de klachten en de beperkingen die daaruit voortvloeien. De bedrijfsarts zal ook een inschatting maken van de duur van de beperkingen en de werkgever adviseren over passende werkzaamheden. In deze zaak ontbreekt een dergelijk oordeel (en advies) van de bedrijfsarts – die heeft de monteur niet persoonlijk gesproken of gezien. Dan is een maatregel (ontslag) wegens het niet reageren op de oproep om de werkzaamheden te hervatten, niet gerechtvaardigd.

Verhoging

Nu er geen sprake is van een rechtsgeldig ontslag op staande voet, moet dit worden vernietigd. De arbeidsovereenkomst blijft voortbestaan en de werkgever moet het loon doorbetalen. Nu eerder loon te laat is overgemaakt, heeft de monteur recht op een wettelijke verhoging van maximaal 50 procent, maar de kantonrechter matigt dit tot 30 procent. Het ontslag op staande voet is weliswaar onterecht gegeven, maar daarover wordt de werkgever pas bij deze uitspraak geïnformeerd. Eerder kon hij niet met zekerheid weten dat hij nog loon verschuldigd was.

Uitspraak Rechtbank Zeeland-West-Brabant | jurisprudentie | ECLI:NL:RBZWB:2024:4521 | 20-05-2024

Wilt u meer informatie over arbeidsrecht? Of heeft u een vraag over het onderwerp van dit artikel, neemt u dan contact op met Frederike Werts. Ook kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ook interessant