fbpx
Kwartier eerder op werk aanwezig

Kwartier eerder beginnen? De werkgever moet daarvoor betalen! 

Een werknemer moest jarenlang een kwartier voor aanvang van het werk aanwezig zijn. Daarvoor ontving hij geen salaris. Onterecht, oordeelt de kantonrechter. De werkgever moet de werknemer daarvoor alsnog betalen.

Een man heeft vijf jaar lang op de bagageafhandeling van Schiphol als uitzendkracht gewerkt. Hij moest zich steeds een kwartier voor de start van zijn dienst melden bij een coördinator. Als de man eenmaal uit dienst is, vordert hij nabetaling van zijn loon voor dit kwartier over de afgelopen 5 jaar.

Kwartier eerder aanwezig is een ordemaatregel, volgens de werkgever

De werkgever is het niet met de werknemer eens. Werknemers moesten verplicht eerder aanwezig zijn, om ervoor te zorgen dat zij op tijd met hun dienst begonnen. Dat was dus geen werktijd, maar slechts een ordemaatregel, volgens de werkgever. De kantonrechter oordeelt echter anders.

De werknemer verrichtte arbeid tijdens dat kwartier

De plicht om zich een kwartier voor aanvang van de dienst bij de coördinator te melden vloeit voort uit een memo van de werkgever. De werknemer moest zich daaraan houden. Het kantoor van de coördinator is onderdeel van de werkplek van de werknemer, omdat hij zijn schipholpas nodig had om daar te kunnen komen.

In dat kwartier werd de aanwezigheid van de man aangetekend, moest hij een portofoon pakken en kreeg hij te horen bij welke gate hij moest werken. Daarna moest de man naar die gate lopen. Dat duurde soms wel zeven of acht minuten. Omdat de werknemer ter beschikking stond van de werkgever en hij aanwijzingen kreeg over zijn werk, verrichtte de man dus arbeid.

Het kwartier voor aanvang van het werk is arbeidstijd

Het kwartier voor aanvang van het werk is verder arbeidstijd, omdat de man onder het gezag van de coördinator stond. De coördinator instrueerde de man namelijk naar welke gate hij moest. De tijd die de man nodig had om daar te komen gold niet als woon-werkverkeer, zoals de werkgever had aangevoerd, want de man gaf uitvoering aan de aanwijzingen van de coördinator. Dat de man nog niet daadwerkelijk bezig was met het afhandelen van bagage maakt dit niet anders. De man mocht namelijk niet zelf bepalen naar welke locatie hij zou gaan en kon zijn tijd in dat kwartier ook niet vrij indelen of besteden aan privé-activiteiten, zoals bellen, kletsen of eten en drinken.

Recht op salaris

De kantonrechter bepaalt daarom dat de werkgever het uurloon voor de gewerkte kwartieren in de afgelopen 5 jaar aan de man moet betalen.

Bron: uitspraak Rechtbank Noord-Holland jurisprudentie | ECLI:NL:RBNHO:2023:12036 10390183 CV EXPL 23-1492 | 28-11-2023

Het Hof Den Haag oordeelde in juni 2023 in een vergelijkbare zaak ook dat de werkgever loon moest betalen aan een werknemer die 10 minuten eerder op het werk aanwezig moest zijn. Zie daarover deze blog van Irene Lansen: Eerder op het werk aanwezig? Recht op loon! 

Wilt u meer informatie over arbeidsrecht of heeft u een vraag over het onderwerp van dit artikel, neemt u dan contact op met Irene Lansen. Ook kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ook interessant