fbpx

Te kort opereren verwijtbaar?

Opvallende uitspraak van de Geschillencommissie Ziekenhuizen. De zorg liet te wensen over omdat er te kort zou zijn geopereerd. Hoe zit dat?

Patiënte heeft eind 2020 een grote buikwandcorrectie ondergaan, maar ziet te weinig (esthetisch) resultaat. Ze heeft ook een gevoelloze buik, een lelijk litteken en een pijnlijke navel. Later wordt na een second opinion nog een navelcorrectie uitgevoerd. Ze wil onder andere de kosten van de operatie terug.

Standpunt ziekenhuis

Het ziekenhuis stelt geen garanties te hebben afgegeven op het resultaat. Het is misschien niet zo mooi geworden, maar niet fout. Ook vindt de chirurg een deel van het tegenvallende resultaat de ‘schuld’ van de patiënte, omdat ze veel moest braken na de operatie.

Uitgangspunt: resultaat laat te wensen over

De commissie hoeft op één aspect geen oordeel te geven. Partijen zijn het er namelijk over eens dat het resultaat tegenvalt. Ook de chirurg. De commissie hoeft dus alleen te bepalen of dat tegenvallende resultaat de fout van de chirurg is.

Tussendoor: braken eigen schuld?

Na de operatie is de patiënt erg misselijk en krijgt ze anti-braakmedicatie. Van braken kan bindweefsel loslaten en dan zou dat de schuld van de chirurg niet zijn. Hier maakt de Commissie korte metten mee. Als het braken het resultaat volledig teniet heeft gedaan, dan bewijst dat juist dat de operatie niet voldoende zorgvuldig is uitgevoerd (concreet: dat de reving van de buikspieren niet goed is uitgevoerd). Een beetje braken moet het dus kunnen hebben.  

Oordeel gebaseerd op lengte operatie

Het ziekenhuis heeft geen garanties afgegeven, oordeelt de Commissie. Als de buikwandcorrectie dan niet zo mooi wordt, hoeft dat dus geen fout te betekenen. In dit geval was er echter veel korter geopereerd dan was ingeschat. De arts had gezegd dat de buikwandcorrectie twee tot drie uur zou duren en nam uiteindelijk maar 1 uur en 6 minuten de tijd. Hierdoor komt de Commissie tot het oordeel dat de chirurg toch het slechte resultaat is aan te rekenen.

Te kort opereren een probleem?

Te kort opereren is normaliter juist niet verkeerd. Het enige dat telt, is of de operatie slaagt. Als een chirurg dat sneller weet te doen, is dat meestal juist goed nieuws. Toch is het oordeel te volgen. Een reconstructie kan mooier worden als het zorgvuldig gebeurt. Zorgvuldigheid vraagt tijd. Door te weinig tijd te nemen, kan het resultaat tegenvallen. In dit geval neemt de commissie aan dat dat ook is gebeurd, omdat ze het objectief een korte tijd vindt voor zo’n uitvoerige operatie. Hoewel begrijpelijk, wel wat ‘kort’ door de bocht.

Op de website van de Geschillencommissie Ziekenhuizen vind je de volledige uitspraak.

Heeft u vragen over het gezondheidsrecht? Neem dan gerust contact op met Anne Vokurka-Viruly of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ook interessant