Toestemming voor een buikwandcorrectie?
Een medische behandeling kan pas plaatsvinden na toestemming van de patiënt. Daarvoor moet wel helder zijn waarvóór toestemming gegeven wordt. Informatie en toestemming vormen samen de twee-eenheid van “informed consent”.
In tuchtzaken gaat het geregeld over of een hulpverlener kan bewijzen dat de patiënt informed consent gegeven heeft. In de blog van vandaag de recente tuchtuitspraak van 24 januari 2023 die voor dit leerstuk heel kenmerkend is. Waar ging de tuchtzaak over?
Patiënte heeft “rectusdiastase”, dat wil zeggen: wijkende buikspieren. Ze ondergaat daarom een buikwandcorrectie, uitgevoerd door een plastisch chirurg. Tot haar verbazing blijkt zij na de behandeling een incisie te hebben van lies tot lies. Dat was nodig – volgens de plastisch chirurg –, het was immers een ‘forse’ wijking (zo’n 8 centimeter). Hij had patiënt ook uitgelegd dat dat nodig was, stelde hij. Patiënte dacht echter dat ze een veel kleinere variant van een buikwandoperatie zou krijgen, met onder andere een veel kleinere incisie.
Hoe oordeelde het tuchtcollege?
In feite is het oordeel heel kort gemotiveerd, maar kraakhelder. De plastisch chirurg zégt klaagster goed geïnformeerd te hebben. Ze hebben het erover gehad en hij heeft haar de folder voor volledige buikwandcorrecties meegegeven. Volgens de chirurg is de patiënte zelfs nog na-gebeld door de assistente om te vragen of alles duidelijk was. Van dit alles was echter niets terug te vinden in het medisch dossier. En “daar kan het college dan dus ook – gelet op de gemotiveerde betwisting hiervan door klaagster – niet vanuit gaan”. Een tuchtrechtelijke waarschuwing volgt.
Informed consent en het medisch dossier
Dat deze zaak zo helder is, komt ook doordat het medisch dossier léég is. Had er bijvoorbeeld een notitie gestaan als “noodzaak buikwandcorrectie besproken, ingreep toegelicht”, was het al een heel ander verhaal, naar mijn inschatting. Hoewel het bereiken van informed consent op zich het belangrijkste is, blijft ook het noteren daarvan in het medisch dossier dus niet onbelangrijk.
Advocaat tuchtrecht nodig? Heeft u na het lezen van deze blog vragen over het thema informed consent? Of heeft u te maken met een tuchtklacht? Neem vooral contact op Anne Vokurka-Viruly, onze advocaat gezondheidsrecht. Zij staat u graag te woord. Ook kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.