fbpx
Echtscheiding huurwoning

Wie mag na echtscheiding in huurhuis blijven?

Een veel voorkomend probleem: wie van de ex-partners mag in de huurwoning blijven wonen? Dat is extra lastig als zij in een vergelijkbare positie zitten. De Rechtbank Noord-Holland moest in deze zaak toch een beslissing nemen.

Een Libanese vrouw en een Palestijnse man verzoeken de Rechtbank Noord-Holland de echtscheiding uit te spreken. Tegelijk verzoeken ze de rechtbank te beslissen wie van hen in de huurwoning mag blijven wonen.

Netwerk

De vrouw stelt dat zij een band heeft met de omgeving. Zij doet er vrijwilligerswerk als vertaalster. Verder krijgt zij hulp van het sociaal wijkteam en ze heeft haar netwerk in de buurt. Zij kampt met een depressieve stoornis waarvoor ze wordt behandeld en heeft lichte medische problemen.

Niet zelfredzaam

De man heeft geen sociaal netwerk, zegt hij, behalve zijn buren. Daarvan is hij vrijwel dagelijks afhankelijk, omdat hij de Nederlandse taal niet spreekt. Ook hij heeft een vast aanspreekpunt bij het sociaal wijkteam, waarvan hij hulp ontvangt. Daarnaast heeft ook hij verschillende serieuze medische problemen, waardoor hij niet zelfredzaam is. Door dit alles heeft hij een groot belang bij de woning. De man vindt dat de vrouw zich door haar netwerk prima kan redden als zij ergens anders gaat wonen. Hij kan niet bij vrienden of familie terecht, nu die geen geschikte ruimte hebben om hem onderdak te bieden.

Situatie hetzelfde

De rechtbank moet nu hun belangen afwegen. De medische problemen van de man verschillen niet zo veel van de psychische problemen van de vrouw dat op grond daarvan het huurrecht aan een van hen kan worden toegekend. Dat geldt ook voor hun gehechtheid aan de omgeving en hun netwerk – dat komt ook min of meer overeen. En beiden hebben geen (tijdelijke) vervangende woonruimte. Hun situatie is dus grotendeels hetzelfde.

Huururgentie

Toch heeft de vrouw een iets groter belang bij toekenning van het huurrecht. De man is met pensioen en heeft dus een grotere kans op een (senioren)woning dan de vrouw. Ook is denkbaar dat hij eerder dan zijn ex-vrouw in aanmerking komt voor een medische huururgentie. Omdat de stellingen van de man en vrouw geen andere aanknopingspunten geven voor een weging van de belangen, kent de rechtbank het huurrecht van de echtelijke woning toe aan de vrouw.

Uitspraak Rechtbank Noord-Holland | jurisprudentie | ECLI:NL:RBNHO:2023:8009 C/15/331440 / FA RK 22-4057 | 14-08-2023.

Heeft u een vraag over het onderwerp van dit artikel, neemt u dan contact op met Francesco van der Linden of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ook interessant